simple web maker

Projects

JLRA are able to design, build and oversee each project in collaboration with our contractors, suppliers and service providers, who share our principles of integrity, good services and well-crafted details, adding worth and value to our work.

CORRIE FARMHOUSE

This house is situated just outside Clarens, in the Free State. With beautiful views in every direction, the challenge was to create spaces that made the most of the beautiful site. The brief was for a four bedroom, four bathroom house, with extensive kitchen and living area that could accommodate the entire four sibling familyduring the holidays they all came together. The new build comes from a strong response to the immediate environment surrounding the house, and from finding solutions to the problem of rainwater and the rock and soil conditions on which the house is built. Views are maximized and with the new build facing north, with a focus on passive solar heating, good insulation and fireplaces for winter; shading, coolness and ventilation in the summer we intend to create a house that is simple and functional, blends into the landscape and has many beautiful, elegant spaces.The materials we used were the steel for the frame ,black double-glazed aluminium windows and doors, which are low maintenance with high insulation that will reflect the environment, concrete screed and timber for floor finishes, local stone for fireplace and dividing walls, cement bag washed exterior sections that are painted in the colours and patterns of the cliff walls behind, and lastly with simple straight single pitched Chroma-deck roof sheets with planted wild grass on top for long lasting waterproofing and extra insulation.

Client: Neil Ferguson (083) 326-2336       Kim Damant   (082) 900-7575


Container House

 This is one of the most exciting and challenging builds we have done, and one of the most successful. The owners of this property brought all their worldly goods from Johannesburg to Clarens in two containers. They had carefully chosen these containers for colour, size, and condition knowing that they would use them to build their new house. The containers were to be used in a way that expressed their industrial nature and would not merely create a ‘normal’ house. While elements of stone and timber should be used as cladding elements, these should have a rational and reason, and not merely be ‘stick ons’. The two solar powered containers were designed to contain the bedrooms and bathrooms, with the space created between them became the kitchen and living rooms, leading onto a large timber deck with views up the mountains. The central living space has a high ceilings and high level windows to catch the north east sun, creating a lofty, airy, and sunfilled space.

Client Reference: Di Stuart (083) 449-5998
"We had this somewhat crazy idea of buidling a container house in Clarens and with Jacquie's help and input our eccentric ideas became an awesome reality. She improved and transferred our dreams into sensible architectural draings and somehow managed to comete the legal process with the ease of regular buidlings.'

 House Market Street

 House Nolan

This project was a renovation and an extension of a typical Parktown North single storey house. The client needed separate bedrooms for each of their children as well as a new entertainment area. The existing house was extended up to create bedrooms and ensuites on the first floor. The ground level was then extended alongside the pool to create living and entertainment space that opened out onto the pool and garden. The main entranceto the house was a double volume with a sweeping staircase leading up to the bedrooms. We installed new large timber doors and windows to create light and warmth throughout the house. The new stone base to the house, with the timber doors and the back roof created a sophisticated simple warm home.

Client Reference: Dale Nolan(083) 279-1409

 House Reitz

This new house was builtwith a simple layout anda palette of exposed bricks and tones of greys. This compact low maintenance build is clean in its lines and coloursand presents comfort and ease, with the open plan living and kitchen opening out onto the north facing stoep.

Client Reference: Susan Van Wyk
(072) 615-6401

House Nymphe

A constrained site –the back garden of a typical Kensington house, with boundary walls on two sides –this brief required us to design a single bedroom cottage with an open plan kitchen and living spaces that maximized the north sun, and was compactly designed without feeling cramped and closed in. Much of the furniture was built in, including the bedside tables, and the dining room table benches, using concrete and timber. The use of skylights and large folding sliding doors opened this small space up into a bright comfortable space.The tree house was built over the stoep to create dappled shade and space for the children to play.

House Gush

De Kloof Junction

ThisprojectsiteonacentrallylocatedcornerofBethlehem,isdesignedtobeanupmarketretaildestination,aspaciousandpeacefulvenuewithconvenientparking.TheJunctionincludesanexclusivecollectionofshops,offices,retailandboutiqueexperiences.Wideavenuesandtree-linedwalkwaysallowyoutomeanderandbrowsethroughthevariousoutlets,builtincorporatingtheoriginalstructures,andenhancingfacebrickwithstonecollectedonsite.Enjoytheviewofthespruitfromtherestaurantdeck,withshadedoutdoorseating,withasafeplayareaforchildren



House Rahlao

The site on the Clarens GolfEstate has a steep slope with views of the Maluti Mountains.The brief is to design a four bedroom house, with the three bedrooms on the first floor. The ground floor open plan living areas open out onto the stoep, with a large fireplace. The fourth bedroom leads off the living areas, with a. guest toilet

House Rahlao

The site on the Clarens Mountain Estate has a steep slope with 360 degree views of the surroundingmountains.The brief is to design a fivebedroom house. The challenge ofthis site is to maximise the views and the north light and keep within the guidelines of the estate. The resulting form was a split level house with two bedroom wings and a central living area.

House Heymans

Shape your future web project with sharp design and refine coded functions.

House Bonnett

The site has the most spectacular views of Mount Horeb and the Maluti Mountains.The brief is to design a twobedroom house. The living areas are on the first floor to allow for uninterrupted 180 degree views from the covered balcony.Theliving areas have exposed roof timbers giving the feeling of open expansive space with views form every door and window.Client Reference: Bev Bonnett074145 8002

FOLLOW US!

© Copyright 2019 JLR Architects - All Rights Reserved - Designed by: CAFCO